Sky high happiness

André Kuipers leeft de droom van elke jongen (en elk stoer wijf). Vooruitlopend op zijn bezoek aan Spijkenisse op woensdag 20 maart tijdens de Rabobank Inspiratiebijeenkomst bedacht ik me ineens iets. André’s adembenemende verhaal beleeft ons gezin elke week. In het klein! Thuis. Op de bank. Met én dankzij Klaas van Checkpoint. Ik schreef er een column over. 

Sky high happiness

Het televisieprogramma Checkpoint is voor mij en mijn drie jongens elk weekend een hoogtepuntje van geluk. Ik zou dan wel eens Klaas willen zijn. De jongensachtige presentator voert allerlei stoere experimenten uit, die je – vooral als jongeman of oudere man (want kerels blijven kleine jongens) – gewoon wilt weten. Zoals: gaat je wasmachine kapot als je er zware metalen in gooit? Klaas zoekt het uit, regelt een oud beessie van de sloop, laat een paar klompen oud-ijzer in de draaiende machine glijden en na drie seconden legt het apparaat het loodje. Leuk om te weten toch? Het bewijs dat de waarschuwing in de handleiding niet uit de lucht is gegrepen is geleverd. Klaas glundert. En wij glunderen met hem mee.

Secondelijm, sterk spul

Deze week wilde Klaas weten of secondelijm sterk genoeg was om een auto op te tillen. Hij begon bescheiden door een flat-tv aan de muur te plakken. Het lukte, no problemo. Maar toen moest de auto eraan geloven. De roestbak werd aan een met secondelijm verbonden schakel de lucht in getild. Drie meter hoog. En met het verhitten van de lijm liet de verbinding pas weer los. Anders had die auto daar nu nog gehangen. Sterk secondenspul.

Ogen zo groot

Klaas maakt een wonderlijk programma. Niet alleen superleuk, ook mateloos interessant. Zijn verbeelding komt tot leven in grappige, opvallende en leerzame tests. Waarom experimenteren wij – als ondernemers – ook niet wat meer? André Kuipers is toch ook bezig geweest met onderzoek en experimenten. Zijn research leverde nieuwe know-how. Maar maakte hem – en met hem heel ons land – ook heel blij en trots. Ik had André’s ogen wel willen zien toen hij voor het eerst hoorde dat hij de ruimte in mocht.

Durf te glimmen

Moraal van het verhaal? De meest fantastische business begint in je hoofd. Met verbeelding. Met dromen. En dan met je stinkende best blijven doen. Bezig blijven. Met wat dan ook. Het liefst met gave dingen. Niet bang zijn om te experimenteren. Dat juist cool vinden. Want dan komen de glimmers. Klaas knutselde ooit zelf een raket in elkaar voor zijn programma. Dat wil mijn zoon nu ook. Alleen we hebben geen bakpoeder in huis. Dus daarom een vraag aan jou @astro_andre: “Mijn zoon wil zelf een #raket bouwen. Lukt dat ook met bloem in plaats van met bakpoeder (en azijn)?”

Meer weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *