Spot en speel met perspectief

Origineel uit de hoek komen?

Voor een contentplatform schreef ik 2,5 jaar geleden een verhaal over hoe ‘perspectief’ een een (web)tekst kan verrijken. Deze blog heb ik geüpdatet. De techniek staat immers niet stil. En de boodschap is nog altijd raak. Origineel uit de hoek komen met teksten en verhalen? Spot en speel met perspectief.

Vanuit wie of wat vertel jij je verhaal?

Met de toenemende concurrentie op internet, groeit de behoefte om als bedrijf relevant te zijn. Dat is één. De volgende stap is om dat ook nog goed uit te dragen, in woord en beeld. Maar voor veel bedrijven en ondernemers voelt dat als het beklimmen van de Kilimanjaro. En ik geef het je te doen, dat is ook geen makkelijke opgave. Jij stort je hartstochtelijk elke dag in jouw business. Maar dat is jouw visie. Draai dat nu eens om en bekijk je business vanuit nieuwe en verfrissende standpunten. De ideeën voor content blijven dan komen. Ik ga je een paar tips geven over hoe je dat met perspectief kunt oplossen en toepassen.

Vanuit ik, wij, hij of jij?

Perspectief vind ik een machtige manier om een tekst of content leven in te blazen. In sommige boeken noemen ze het ook wel framing; door welke schilderijlijst bekijk of vertel je het verhaal? Kies je voor een ik-verhaal, vanuit de hoofdpersonage(s)? En hoe intrigerend is zo’n persoon dan? Of kies je voor de observant als verteller en vertel je in de ‘hij’ of ‘zij’ vorm? En wat weet de verteller dan in dat geval? Als een fly on the wall kun je afstand creëren, waardoor je een verhaal geheimzinniger kunt maken.

Zakelijke, commerciële teksten overtuigen als je doelgroep zich persoonlijk aangesproken voelt. Kies daarom voor het perspectief van de ander en communiceer vanuit ‘jij’ of ‘u’. En zet dit door in alle communicatie-uitingen van je bedrijf: webteksten, e-mails, brieven, op social media en in gesprekken. Doe je dit al? Top! Bestaan je teksten nog vooral uit ‘wij doen dit en dat’, ‘wij zijn specialist’ en ‘wij bieden kwaliteit’? Dan is er nog een wereld te winnen. Tel het aantal keer ‘jij’ of ‘u’ in je (web)teksten, e-mails en brieven ten opzichte van ‘wij’ of ‘ik’. Vanuit welk perspectief schrijf jij?

Perspectief_creatievetekstschrijver_visie

Walvissen spotten

Commercieel schrijven betekent ook creatief schrijven. Je kunt je doelgroep verrassen, en zelfs op het verkeerde been zetten, door eens in de huid te kruipen van het materiaal, het product of de dienst die je verkoopt.

“Sjonge jonge. Au, au, au. Stop daar eens mee man. Je zit heel de tijd op mijn kop te rammen. Heb je inspiratie of zo? En wat zit je mu aan te staren joh! Heb ik wat van je aan? Neem anders eens een bril. Of pauze, ook wel slim. Dit is niet goed voor je rug hoe je nu zit.”

Ik zit nu dus overenthousiast en enorm geconcentreerd deze blog zit te typen (en mijn laptop vindt dat niet leuk). Jammer voor haar 😉

Een bevriende tekstschrijver die jaren geleden op vakantie in Zuid-Afrika was en walvissen ging spotten schreef het volgende:

“Oh jee, daar heb je er weer een stel van die malloten. Waarschijnlijk weten ze van gekkigheid niet waar ze met hun geld naartoe moeten. Dus huren ze met een mannetje of tien zo’n wit gevaarte om onze kant op te komen. Wat zouden ze ervoor neerleggen eigenlijk? Wacht, ik ga er even op af. “Heeeey! Wat kost dat nou man?” Een golf van opwinding gaat door het gezelschap. De meesten toveren uit het niets een groot zwart apparaat met toeter tevoorschijn en houden het voor hun gezicht. Klik, klik, flits. Wat lopen ze toch zenuwachtig heen en weer? Hebben ze niets beters te doen of zo? En wat zien ze er trouwens weer ‘charmant’ uit: afgeritste beige survivalpants, Hawaii-blousjes, donkerblauwe sokken en daaronder donkerbruine wandelschoenen. En dan de ‘dames van statuur’… met zonnebril, glooiende zomerhoed en half doorschijnend gewaad met daaronder een taupekleurig badpak. Het is goed met die gasten. Leuk dat ze dit soort trips verzinnen in mensenland, maar hé vissen hebben ook gevoel.”

Voetbalvaderverhalen

Zelf schreef ik een aantal voetbalvaderverhalen over mijn zoon die bij Feyenoord voetbalt. In een van die verhalen kroop ik aan het eind in de stille getuige van elke training: het voormalige Clara-ziekenhuis. Het gebouw wordt gesloopt en staat pal naast het trainingsveld. Een zielig hoopje stenen dat af en toe nog een geluksmoment mag beleven. Dat houdt haar op de been.

“Na een half uur mogen we. Eindelijk. We verruilen de koffie voor kou en zetten koers richting het trainingsveld. De vaders worden kerels en kruipen in hun jassen. De dames? Die hoor je eigenlijk niet. Ik snap het ook wel. Een van hen heeft altijd de primeur: Clara. Zij is stille getuige van de trainingsstrategie. Als eerste weet zij hoe de pionnen, dopjes en doelen komen te staan. Ze ziet ook meestal als enige ‘de leraren en hun klasje’ het trainingsveld betreden. Een groep jonge honden, die niets liever doet dan voetballen. Wat een waanzinnige oude dag moet zij hebben. Niet zo’n dametje dat achter de geraniums wegkwijnt, maar een paar keer per week een stel van die lekkere kerels in haar tuin heeft rondlopen.  Het plezier, maar ook het zweet, spat er vanaf. Een soort Feyenoord-Mansion. Menig meid die daarvoor tekent.”

Die kwinkslag bouwt de spanningsboog naar het einde op. En dat is waar in zakelijke teksten ook vaak de trigger voor ‘actie’ of ‘conversie’ ligt.

Perspectief_creatievetekstschrijver_gopro

Puur natuur

Het vertellen vanuit nieuwe perspectieven kan je enorm veel tijd en geld besparen. Staatsbosbeheer koos jaren geleden niet voor een gelikte marketingcampagne, maar voor camera’s in een vossenhol in de hoop om meer mensen de natuur in te krijgen. Dit is een voyeuristisch standpunt, ben ik met je eens, maar wel ongelooflijk authentiek. Big Brother, maar dan puur natuur. Via de website volgdevos.nl kon je het wel en wee van de vosjes live meekijken. De media lustten er pap van. En in een mum van tijd had heel Nederland het over de zwangere vossenfamilie. Inmiddels zijn ook andere organisaties, zoals de vogelbescherming, aan het cammen geslagen bij vogelnestjes. Want gewoon, zoals het echt is, daar houden we van.

In het verlengde hiervan liggen de verhalen die tegenwoordig met de GoPro en met 360-graden camera’s worden verteld. Authentieke belevenissen vanuit jouw perspectief. Als jij door jouw ogen laat zien aan je doelgroep hoe vet het is om te duiken in Aruba, te springen van flats, te boarden in Alaska of te wandelen in de Ardeche dan voel je dat ook als potentiële klant. In een iets zakelijkere setting, maar wel effectief, kun je met een GoPro ook showen hoe je een auto demonteert, hoe een les op een Hogeschool eraan toe gaat, wat je werk als engineer inhoudt of wat je op een dag meemaakt als patient (of medewerker) van een ziekenhuis. Je biedt je doelgroep een indruk van de werkelijkheid. Dat kweekt begrip, informeert en inspireert.

Door het oog van de handycam

Uit de oude doos, maar daardoor niet een minder sprekend voorbeeld, vind ik de film The Blair Witch Project uit 1999. A la GoPro grijpt perspectief hier de macht. Nog voordat de film in de Nederlandse bioscopen draaide was het al een (kas)kraker. De film zit zo in elkaar dat het net een avontuur lijkt dat helemaal zelf gefilmd is met een video 8-camera, zonder regie. De realiteit is dat de film (gewoon) is geregisseerd. Maar de horror en paniek die door het oog van een handycam de wereld veroverde was angstaanjagend. Zo scary zelfs, dat er gesprekken over de The Blair Witch Project via nieuwsgroepen op gang kwamen, die het realiteitsgehalte van de film onder een loupe legden. Ook ik vroeg het me even serieus af: is het écht of nep? Maar een film is een film.

Probeer, leer en experimenteer

Nieuwe perspectieven bieden perspectief. Voor een organisatie in de olieraffinage – om maar eens dicht bij huis te blijven – kun je een personeelsmagazine optuigen met louter verhalen over de mensen die er werken. Maar hoe leuk is het als je eens in zo’n pijpleiding of tank kruipt en vertelt welke avonturen ruwe olie meemaken. In tekenfilms doen ze niet anders. Schelpen, vissen, bergen bladeren… ze praten, denken, boeren, worden verliefd, laten scheten en maken van alles mee. Laat je fantasie de vrije loop. Haal verhalen uit de context. Leen je kinderen een dag je (goedkopere) fotocamera uit en verwonder je over de platen waarmee ze trots thuiskomen. Dat zijn pas verhalen.

Daten?

Wil je een keer wat anders en daten met mijn af en toe pinnige, maar o zo lieve laptop? Ze is gek op mannen èn vrouwen. En 100% betrouwbaar. Mail of bel me. Dan koppel ik jullie aan elkaar.

Kijk voor meer inspiratie op handige tips over copywriting en tekstschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *